Välkommen hit!

Argaladei är en förening för natur- och friluftsintresserade som vill verka för ett resursbevarande samhälle. Inom Argaladei ordnar vi aktiviteter som t.ex. sommarläger, hantverksträffar och paddelfärder. Alla medlemmar är varmt välkomna att ordna och bjuda in till aktiviteter. Vi medlemmar skapar föreningen tillsammans!

Tips! Massor med vackra bilder från Argaladeis historia på www.bengtakelundgren.com/argaladeihistory


Årsmöte 16 april

Digitalt årsmöte med föreningen Argaladei kl.10.00 16 april 2023. Det går även bra att vara med på plats, på Lejonbacken utanför Nora. Förslag och motioner ska vara styrelsen tillhanda senast 15 februari. Anmälan till årsmötet görs senast 15 april. Årsmöteshandlingar finns att tillgå senast 25 mars (3 veckor före årsmötet). För att ta del av dem, maila till argaldei.nu@gmail.com Årsmöteshandlingar hittar du på länken här: dagordning_arsmoete_argaladei_2023.docx.pdf verksamhetsberaettelse-argaldei-20220101_2022-12-31.pdf verksamhetsplan_2023.docx.pdf


Sommarläger på Nysätersvallen 15-22 juli, 2023

Nysätersvallen är en gammal fäbovall ca 3 km norr om byn Öjvassla som är belägen nordost om Särna. Där finns det några timmerstugor och lite mark som Sjöviks folkhögskola förfogar över och låter oss använda för Argaladeis sommarläger i år. Nysätersvallen ligger i fjällskog med Vedungs fjällen inom en dagsmarsh avstånd, i något kortare vandringar kan man nå Yxingåfallet och Göstastjärnarna och andra fina vandringsmål.

Anmälan: Namn på personer och vilka som är vuxna och vilka som är barn till mejl: risaeng@gmail.com. Sista dag för anmälan är 18 juni.

Betala:

- Medlemsavgift: 100 kr per person (Nytt för 2023) Medlemsavgiften ska betalas från och med det år man fyller 19 år. För deltagande på lägret ska du vara medlem i Argaladei (www.argaladei.nu).

- Lägeravgift: Lägeravgiften är 400:- för vuxen, 100:- för barn och 200:- för student/pensionär/arbetslös. Betala helst in till föreningens plusgiro 322958-0

Betala både medlemsavgift och lägeravgift senast den 25 juni.

TRYCK PÅ RUBRIKEN HÖGST UPP FÖR ATT LÄSA VIDARE.

Bild från sommarlägret 2022


Medlemsbrev nr.1 februari 2023

Här finns medlemsbrevet som mejlades eller skickades med snigelposten till våra medlemmar. {{:kalender:medlemsbrev_i_februari_23:medlemsbrev_nr_1_2023.pdf|}}

Mejla till argaladei.nu@gmail.com för att få information från föreningen. Är du medlem men inte har fått vårt medlemsbrev hör av dig till oss så fixar vi ett utskick till dig!


Bokcirkel on-line med start 12 mars 2023

‒ OBS alla är välkomna nya som gamla deltagare. Vi läser delar av böckerna Naturlagen av Pella Thiel och Henrik Hallgren samt Skogsliv av Lars Fält och Bo Weslien. Klicka på rubriken för att få veta mer om hur du anmäler dig! :


====== Arkivträffen i Arboga den 12 november 2022 - Nästa träff är 11 nov.2023

Den 12:e november 2022 var det en nostalgiträff i Arboga i samband med arkivens dag. Föreningen Argaladei har ett gediget arkivmaterial i arkivcentrum Arboga /Arkiv Västmanland.

~~READMORE~~ 

Vill passa på att rikta ett tack till Cecilia Leide som skickade 20 ex. av Argaladeitidningen i årgångarna mellan 81- 88 och även till Carin Grundberg Sandell och Klas Sandell som var med vid förra arkivträffen och fyllde på med arkivmaterial, som gamla föreningsprotokoll m.m. Samt till Inge Nilsson som skickade en intressant tidningsartikel från år 1976, angående expeditionerna på 1970-talet.

Anmäl dig till Annika Waldén om du har någonting av arkivmaterial som du vill lämna till föreningsarkivet, eller om du vill vara med under dagen och få en inblick i Argaladeis historia. Det finns en forskarsal i anslutning till arkivet. Där kan vi sitta och titta på expeditionsrapporter och bilder, och annat spännande från vårt arkiv. Det finns matserveringar inom gångavstånd. Har du med egen mat så finns kyl, mikro, vattenkokare och kaffebryggare i forskarnas pausrum.

Hur hittar vi till Arkivcentrum i Arboga? Följande information står på hemsidan www.arkivvastmanland.se

/Det är lätt att ta sig till Arkivcentrum Arboga. Här ger vi bara några exempel på färdsätt. Från Arboga tågstation tar det cirka 20 minuter att promenera. Det går även att ta landsvägsbuss nr 551 mot Köping till hållplats ”Varvsgatan”. Bussturen tar 2 minuter och kostar 25 kronor. Busshållplats ”Varvsgatan” är belägen precis invid Arkivcentrum Arboga. Där stannar landsvägsbuss 551. Med bil når Du Arboga via E18 eller E20. Det finns många avfarter som leder in mot Arboga, så titta gärna på kartan innan du startar din färd. Vid Arkivcentrum Arboga finns det gott om parkeringsutrymme. Ingen P-avgift eller P-tillstånd krävs. Ytterdörren vid entrén hålls låst. Porttelefon kommer så småningom att installeras. Tills dess behöver Ni ha med egen mobiltelefon för att ringa och bli insläppta. Om du använder rullstol eller gånghjälpmedel: Rullstolsramp vid huvudentré. Trapplift för max 250 kg upp till nedre plan. Hiss med stor kapacitet mellan nedre plan och Arkivcentrum Arbogas våningsplan. Observera att hissen endast kan hanteras av personal. Handikapptoalett finns./

Har du frågor och vill ha ytterligare information om dagen går det bra att kontakta Annika Waldén på argaladei.nu@gmail.com eller på telefon 076 793 09 08. Glöm inte att anmäla dig!

Välkomna till Arkivcentrum i Arboga på Köpingsvägen 12! Hälsningar från Annika Waldén


På ojämn mark

Berättelser från vårt friluftsliv som på något sätt har koppling till Argaladei.

Tips på hur du går till väga:
  • Tänk på när du skriver att det skall framgå att det är DIN upplevelse som du skriver om. Andra kan ha upplevt det annorlunda.
  • Sånger, dikter, sagor och andra texter är också mycket välkommet. Var tydlig vid inskicket vad det är så inte en saga kan misstas för verklig händelse.
  • Skriv allt i löpande text och om det finns bilder så skriv [bild1] där bilden skall vara och bifoga bilden (med namn bild1.jpg) i mejlen.
  • Skicka text och bilder till paojamnmark@gmail.com

All text kommer att korrekturläsas och redigeras av en liten grupp (Maria, Ann-Charlotte, Håkan och Ken).
När texten publicerats så meddelar vi er och ber er kontrollera att det blivit bra.
Vi ser verkligen fram emot din berättelse oavsett vem du är.